Εφαρμογές Αντλιών Θερμότητας - Ξενοδοχεία

Η Climaveneta διαθέτει ειδικά μοντέλα αντλιών θερμότητας για τις απαιτήσεις υφιστάμενων ή νέων ξενοδοχειακών μονάδων, αντικαθιστώντας πλήρως το πετρέλαιο, καθώς λειτουργούν ακόμα και στους -20°C ενώ μπορούν να παρέχουν ζεστό νερό χρήσης ακόμα και το καλοκαίρι. Η κεντρική μονάδα του συστήματος τοποθετείται στην ταράτσα ή τον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου, με πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου.

Οι ξενοδόχοι δεν είχαν μέχρι σήμερα μεγάλη εξοικείωση με το σύστημα, επειδή εμπιστεύονταν αβλεπεί το «παλιό, καλό καλοριφέρ». Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία μελετητών μηχανικών δεν έμπαιναν στο κόπο να προτείνουν κάτι καινούργιο κατά την ανέγερση των ξενοδοχείων, γιατί πολύ απλά... δεν θα πλήρωναν αυτοί τα υψηλά κόστη θέρμανσης. Τα τελευταία χρόνια όμως, με το πετρέλαιο να ακριβαίνει ολοένα και περισσότερο, τα πράγματα αλλάζουν.

Τι κερδίζει το ξενοδοχείο:

  • οικονομία έως 80% έναντι του πετρελαίου στη θέρμανση, αλλά και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (και το καλοκαίρι)
  • οικονομία 35-50% στην ψύξη σε σχέση με παλαιάς τεχνολογίας ψύκτες
  • αποδοτική λειτουργία σε όλες τις συνθήκες, από -20oC έως +46oC
  • μικρό κόστος συντήρησης κι εύκολο χειρισμό
  • συμβατότητα με όλων των τύπων τα θερμαντικά σώματα (σώματα καλοριφέρ, panels, fan coils)
  • ειδικές εκδόσεις μηχανημάτων πολύ χαμηλής στάθμης ήχου, για εγκατάσταση σε ευαίσθητες περιοχές και οικισμούς
  • εξάλειψη της ανάγκης προαγοράς καυσίμου, μήνες πριν την κατανάλωση

Πραγματικό παράδειγμα:

Ξενοδοχείο Μικρό Πάπιγκο 1700, Ζαγοροχώρια

Το συγκρότημα αποτελείται απο τρία ανεξάρτητα κτίρια. Στο ένα από αυτά έγινε τοποθέτηση της αερόψυκτης αντλίας θερμότητας Climaveneta υψηλών θερμοκρασιών τύπου AW 0061 HT ισχύος 20 kW. Το μηχάνημα χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των δωματίων και την παραγωγή ζεστού νερού. Παρότι οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος φθάνουν το χειμώνα τους -15oC, η χρήση του υπάρχοντος λέβητα γίνεται μόνο για την αρχική προθέρμανση των χώρων, ενώ το σύνολο των φορτίων κατά τη λειτουργία καλύπτεται από την αντλία θερμότητας. Η οικονομία στη λειτουργία σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου εκτιμάται στο 60%.

Επιδότηση ΕΣΠΑ / Επενδυτικός Νόμος

Οι δαπάνες εγκατάστασης αντλίας θερμότητας Climaveneta σε νέες ή υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες επιδοτούνται σε ποσοστό 40-60%, ως το κατ' εξοχήν σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας από τα προγράμματα επιδότησης που "τρέχουν" κατά καιρούς. Υπογραμμίζεται ότι οι αντλίες θερμότητας Climaveneta φέρουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά που είναι απαραίτητα για την επιλεξιμότητά τους και την τελική έγκριση της επιδότησης.