Ενδοδαπέδια Θέρμανση

→ Ένα σύστημα θέρμανσης - δροσισμού για άνετη διαβίωση στις σύγχρονες κατασκευές

Η πρώτη γνωστή μας μέθοδος κεντρικής θέρμανσης εντοπίστηκε στην προϊστορική «πόλη» Χοιροκοιτία, της Κύπρου. Από το 7000 π.Χ. έκτιζαν κυλινδρικά σπίτια με επίπεδες ή θολωτές στέγες, στις κορφές των οποίων υπήρχε άνοιγμα. Στο δάπεδο, ακριβώς κάτω από το άνοιγμα, υπήρχε η εστία.

Τα σπίτια αυτά δεν είχαν εσωτερικούς τοίχους και έτσι η όποια θερμότητα από την κεντρική εστία, μεταδιδόταν σε ολόκληρο το κτίσμα. Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, η ενδοδαπέδια κεντρική θέρμανση εφευρέθηκε πριν από το καλοριφέρ. Η πρώτη είναι ανακάλυψη των Μινωιτών όπου στα βασιλικά δωμάτια της Κνωσού, κάτω από το δάπεδο, υπήρχαν σωλήνες, μέσα από τις οποίες περνούσε ζεστό νερό και ζέσταινε τους χώρους.

Κλιματισμός, Ενδοδαπέδια Θέρμανση, Αντλίες Θερμότητας, Λέβητες, Λαμπτήρες Led, Χανιά Κρήτη Λεπτομέρεια με ένα υποδαπέδιο πήλινο αγωγό, που οδηγεί σε σκέψεις για την ύπαρξη υποδαπέδιας θέρμανσης του παλατιού στην Ζάκρο.
(Πηγή)

Στις αρχές του 20ου αιώνα έγιναν προσπάθειες για την επαναφορά του συστήματος της θέρμανσης δαπέδου, χωρίς όμως επιτυχία, γιατί διαβρώνονταν εύκολα οι μεταλλικοί σωλήνες που χρησιμοποιούνταν.

Η εφαρμογή του συστήματος της ενδοδαπέδιας θέρμανσης στέφθηκε με επιτυχία μόνο με την ανάπτυξη της βιομηχανίας των πλαστικών σωλήνων και των μονωτικών υλικών, κατά τη δεκαετία του 1970.

Περιγραφή του συστήματος

Το σύστημα περιλαμβάνει το σωλήνα πολυπροπυλενίου, πολυαιθυλενίου ειδικών προδιαγραφών ή πολυστρωματικού σωλήνα , τα εξαρτήματα στήριξης του σωλήνα (μεταλλικές, πλαστικές λάμες στερεώσεως, μορφόπλακες), τη μόνωση του δαπέδου και το τσιμεντοκονίαμα επικαλύψεως.

Κλιματισμός, Ενδοδαπέδια Θέρμανση, Αντλίες Θερμότητας, Λέβητες, Λαμπτήρες Led, Χανιά Κρήτη
Τυπικό σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Καταρχήν τοποθετείται περιμετρική μονωτική ταινία ως αρμός διαστολής σε όλους τους εσωτερικούς τοίχους, πόρτες, μπαλκονόπορτες και περιμετρικά σε όλους τους θερμαινόμενους χώρους.

Κλιματισμός, Ενδοδαπέδια Θέρμανση, Αντλίες Θερμότητας, Λέβητες, Λαμπτήρες Led, Χανιά Κρήτη
Τοποθέτηση περιμετρικής μονωτικής ταινίας

Στη συνέχεια τοποθετείται μονωτικό υλικό με ειδικές προδιαγραφές στην πλάκα σκυροδέματος, χωρίς κενά μεταξύ των πλακών μόνωσης (εφόσον έχουμε επαφή με το έδαφος).

Ακολουθεί η εγκατάσταση της μονωτικής πλάκας (μορφόπλακας) και των αρμών διαστολής.

Κλιματισμός, Ενδοδαπέδια Θέρμανση, Αντλίες Θερμότητας, Λέβητες, Λαμπτήρες Led, Χανιά Κρήτη
Διάστρωση μορφόπλακας

Ακολουθεί η στρώση των κυκλωμάτων θέρμανσης στους συγκεκριμένους χώρους, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι τρόποι στρώσης είναι δύο, ο μαίανδρος και το σαλιγκάρι.

Κλιματισμός, Ενδοδαπέδια Θέρμανση, Αντλίες Θερμότητας, Λέβητες, Λαμπτήρες Led, Χανιά Κρήτη
Στρώσιμο κυκλωμάτων

Στην συνέχεια πάνω από την μορφόπλακα και τον σωλήνα τοποθετείται πλέγμα γαλβανιζέ

Κλιματισμός, Ενδοδαπέδια Θέρμανση, Αντλίες Θερμότητας, Λέβητες, Λαμπτήρες Led, Χανιά Κρήτη
Ενδοδαπέδια με τοποθετημένο το πλέγμα

Οι σωλήνες από τον κάθε χώρο καταλήγουν σε συλλέκτη, που βρίσκεται σε ερμάριο σε ουδέτερο χώρο (όχι σε υπαίθριο, προτιμότερο σε κάποιο διάδρομο). Ο κάθε συλλέκτης πρέπει να τοποθετείται στο αντίστοιχο επίπεδο που θερμαίνεται.

Κλιματισμός, Ενδοδαπέδια Θέρμανση, Αντλίες Θερμότητας, Λέβητες, Λαμπτήρες Led, Χανιά Κρήτη
Συλλέκτης ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Μετά την τοποθέτηση των σωληνώσεων και τις απαραίτητες δοκιμές στεγανότητας γίνεται διάστρωση του τσιμεντοκονιάματος επικαλύψεως ειδικής σύστασης σε πάχος 4,5-7 εκ. με αρμούς διαστολής σε κατάλληλες θέσεις.

Κλιματισμός, Ενδοδαπέδια Θέρμανση, Αντλίες Θερμότητας, Λέβητες, Λαμπτήρες Led, Χανιά Κρήτη
Διάστρωση θερμομπετόν

Πλεονεκτήματα

 • Η ενδοδαπέδα θέρμανση προσφέρει ομοιόμορφη, ευχάριστη, υγιεινή κατανομή θερμοκρασίας.
 • Η θέρμανση είναι καθαρή (δεν καίγεται ούτε αιωρείται η σκόνη, δεν μετακινούνται αέριες μάζες με βακτηρίδια, μικρόβια κ.α.) και υγιεινή επειδή η θερμοκρασία του δαπέδου είναι μικρή, περίπου 26°C - 28°C και ο ανθρώπινος οργανισμός δεν ενοχλείται από αυτή (δεν υπάρχει πρόβλημα για φλεβίτιδα ή κυκλοφορικό).
 • Ο αέρας των χώρων δε χάνει την υγρασία του.
 • Είναι οικονομικότερη στη λειτουργία από το καλοριφέρ.
 • Η ενδοδαπέδια έχει ακριβότερη κόστος κατασκευής, που καλύπτεται γρήγορα από το χαμηλό κόστος λειτουργίας.
 • Μπορεί να λειτουργήσει και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (γεωθερμία κλπ).
 • Παρέχει δυνατότητα αυτονομίας σε κάθε δωμάτιο.
 • Εξασφαλίζει υψηλή αισθητική στη διακόσμηση και πλήρη εκμετάλλευση χώρου (καλύτερη διάταξη στην επίπλωση).
 • Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή του υλικού του τελικού δαπέδου (πλακάκι, μάρμαρο, ξύλο (κολλητό ή καρφωτό), συνθετικό δάπεδο), αρκεί να έχει επιλεγεί εκ των προτέρων το υλικό.
 • Η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση όλων των ιδιωτικών και επαγγελματικών χώρων με τα ίδια οφέλη.

Μειονεκτήματα

 • Η ενδοδαπέδια θέρμανση επειδή θερμαίνει δομικά στοιχεία (το δάπεδο λειτουργεί ως θερμαντικό σώμα), παρουσιάζει αδράνεια σε γρήγορες κλιματικές εναλλαγές. Για το λόγο αυτό δεν είναι κατάλληλη για εξοχικές κατοικίες.
 • Τα χαλιά δεν μπορούν να καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του χώρου και πρέπει να είναι γνωστή εκ των προτέρων η θέση τους για πυκνότερη διάστρωση των σωλήνων.
 • Όταν χρησιμοποιείται για την ψύξη του χώρου, επιτυγχάνεται μερικός μόνο δροσισμός του κτιρίου.
 • Η ενδοδαπέδια συγκριτικά με το καλοριφέρ καθυστερεί αρχικά να αποδώσει απευθείας τη θερμότητα στο χώρο.

Συμπέρασμα

Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι από τις πιο διαδεδομένες της τελευταίας δεκαετίας μορφές θέρμανσης στις σύγχρονες κατοικίες και τα πλεονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης στα Χανιά αλλά και στην υπόλοιπη ελλάδα σε σχέση με τα κλασσικά συστήματα υπερτερούν έναντι οποιουδήποτε άλλου συστήματος θέρμανσης.

Η RACS συστήνει το ενδοδαπέδιο σύστημα APE και παρέχει πλήρη τεχνική υποστήριξη τόσο στο στάδιο της μελέτης όσο και στο στάδιο της κατασκευής με επίβλεψη από εξειδικευμένους μηχανικούς.

Το ενδοδαπέδιο σύστημα της APE εφαρμόζεται σε όλα τα είδη δαπέδου και στις πιο σύνθετες κατασκευές .

Η πολυετής εμπειρία μας σε συνδυασμό με το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της RACS παρέχουν ολοκληρωμένες μελέτες και σχεδιασμό, τόσο για θέρμανση όσο και για δροσισμό.

Παράλληλα η RACS διαθέτει το ενδοδαπέδιο γερμανικό σύστημα REHAU για τα Χανιά.